Rente studieschuld

Gisteravond dacht ik er "eindelijk" aan om in te loggen bij Duo om te zien wat de rente nu is geworden. 0,12% weet ik. maar wat het bedrag dus precies was..!

We hadden 99,23 afgelost (ik was even vergeten om de 0,77 cent korting te verrekenen bij ons eigen maandbedrag. bij Duo staat het bedrag incl 0,77, terwijl er dus 0,77 minder van de rekening afgehaald wordt.. ik hou van ronde bedragen dus vul het aan tot 100 euro, voor februari is het aangepast bij ING :) )
De rente bedrog 0,88 cent!! Gelijk in mijn excel schema alles aangepast! Aan de ene kant weet ik dat sparen nu meer oplevert dan aflossen.. maar we blijven 100 per maand aflossen, ook al is het maandbedrag van Duo zelf nu verlaagt naar 61 euro. ik wil er gewoon vanaf zijn! het liefst vandaag nog ;) maar goed. Als we 100 euro per maand blijven aflossen zullen we pas in 2021 klaar zijn. het is niet anders. Maar wel heel blij dat de rente van 17 euro per maand naar nog geen euro is gegaan :D heerlijk! Gaat een stuk sneller zo!

Resterende bedrag:
8644,28

8 opmerkingen:

 1. Lekker toch! En je hebt groot gelijk om versneld af te lossen, het is en blijft irritant dat je geld moet betalen aan iets waar je geen gebruik meer van maakt... Wij zouden het ook doen als we geen hypotheek hadden waar we 4 keer zoveel rente voor betalen...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Vooral doorgaan. Opeens gaat het sneller, ik heb uiteindelijk het laatste stukje 2000 euro ineens afgelost. Was het ineens zat.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. hypotheek hebben we helaas niet... :( we kunnen denk ik rond de 206 krijgen aan hypotheek, met wat geluk.. en daar kunnen we niet voor kopen wat we willen hier helaas :( (dichtbij school oa... ) gedoe...

  en idd versneld aflossen wil ik graag (geinspireerd door al het hypotheekaflossen wat ik lees :p sneeuwbaleffect etc..) ik zou nog wel meer willen aflossen of alles in 1x zelfs.. dan zijn we er maar vanaf.. maar man wil niet.. en nu met de lage rente zou zelfs alleen het minimum aflossen msischien zelfs verstandiger zijn, maar ik wil er gewoon vanaf zijn.. hoop idd dat man t ook ooit zat is en t laatste stuk, hoeveel dan ook,, (t staat gwoon op de spaarrekening nl.. maar ja als je ene huis wil kopen ooit, hebben we dat geld hard nodig dus ik snap man ook wel)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij hadden buffer ook eerst op bepaald niveau voordat ik ineens alles afloste. Manlief heeft zijn schuld ook nog niet afgelost, maar lost wel 200 euro af ipv 65 (135 extra). Dat gaat best snel. Get. Rente percentage is extreem laag

   Verwijderen
 4. Wellicht heb je de mogelijkheid om een flink deel van het vakantiegeld dat in mei wordt uitbetaald te gebruiken om af te lossen, dat scheelt ook weer.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. haha ja zou kunnen.. maar dat wil man niet ;) (en het is man zn studieschuld en mans vakantiegeld :p) maar ivm de lage rente wil hij niet extra aflossen. dat we uberhaupt extra aflossen komt enkel door mij, anders zouden we nog steeds het minimum aflossen ;) hem maakt t niet uit hoe lang we erover doen, hoe langer hoe beter want op de spaarrekening levert het geld meer op .... 1,5 % is meer dan 0,12% rente bij ib groep.... in die zin heeft hij gelijk. ik wil gewoon van de schuld af.. t liefst zou ik m vandaag nog in zn geheel aflossen (en zelfs dan blijft er geld op de spaarrekening over..... dus t kan gewoon) maar ik snap hem ook wel. als we toch nog een huis vinden wat we willen en kunnen kopen hebben we meer aan dat geld op onze spaarrekening (wat we dan hard nodig hebben.. sparen kunenn we prima nl, we houden genoeg over, maar daarmee krijg je geen hypotheek.. we kunnen maar rond de 206.000 hypotheek krijgen.. terwijl de huizen die we zouden willen hier in de wijk helaas duurder zijn.. dus blijft nog even een toekomstdroom ben ik bang..) maar je hebt dan meer aan spaargeld dan aan een afgelosten schuld.. daarmee kan je geen huis inrichten/betalen....

   Verwijderen
 5. Het is niet helemaal waar dat de hogere rente op de spaarrekening meer oplevert dan de lagere rente op de (studie)schuld. Dat zou alleen waar zijn als beide bedragen even hoog zijn. Meestal staat er stukken minder op de spaarrekening dan de hoogte van je uitstaande schuld. (Anders had je 'm wel afgelost.) Dus daar ga ik even vanuit.

  Als je €1.000 op je spaarrekening hebt staan, en daar krijg je 1,5% rente over = €15,- per jaar in de plus.

  Als je ook €10.000 aan schuld hebt, waar je 0,12% rente over betaalt, dan betaal je daar €12,- per jaar voor.

  Omdat je studieschuld zo'n enorm lage rente heeft, zit je idd in de plus, maar is het significant? Gaat die €3 over een heel jaar je blij maken? Ik vind dat het in jullie geval gewoon gelijk op loopt, dus zou je de keuze kunnen maken om het gewoon af te lossen en er sneller vanaf te zijn. (Tenzij je het spaargeld nodig hebt als buffer.) (In welk geval het geen spaargeld is, maar buffergeld.)

  In nagenoeg alle gevallen levert aflossen meer op dan sparen, aangezien de meeste schulden met veel hogere percentages rekenen: 3 a 4% voor een hypotheek, of zelfs 11% voor een krediet of hoger voor een Credit Card schuld. En de schulden altijd veel hogere bedragen zijn: dus meer rente (niet in jullie geval) maal hoger bedrag, geeft een hogere betaling per jaar.

  Ik dacht ik gooi wat cijftertjes over tafel. Geheel vrijblijvend.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. bij ons staat er veel meer (3x zoveel) op de spaarrekening als de studieschuld is.. man wil niet versneld aflossen..

   Verwijderen

rustige week

Extra uitgaven deze week waren Een hoesje voor dochters nieuwe tablet, via wish 7,80 een broek voor dochter in de sale. keek voor mezelf...