Hoe ervaar ik het potjessysteem ?

We zijn nu 5 maanden verder sinds ik ben begonnen met het potjes systeem bij de spaarrekening.. stiekem kom ik er zelfs nog een aantal te kort;)

Ene kant is mn excel er niet overzichtelijker van geworden.. omdat er nu vaker kleinere bedragen van diverse spaarrekening af gaan, maar ook hier vind ik langzamerhand mn weg in door bedragen bij elkaar te tellen en dus zo op 1 regel te zetten zonder specificatie (die staat wel weer in mn maandoverzicht van de betaalrekening) Andere kant geeft het wel rust om te zien voor welke doelen geld apart staat.
De doelen van de potjes zijn langzamerhand iets gewijzigd (onderhoud huis is nu ook gebruikt bijv voor de tuinaanleg etc) en het potje voor beugels heb ik maar zorg genoemd (wel met het doel dat er over 3 jr genoeg op staat voor een beugel mocht het nodig zijn.. )

Welke potjes heb ik nu ?

G Zakelijk (was eerst potje bakfiets...)
Buffer (voor algemene kosten eigenlijk)
Zorgkosten
Electronica/Gadgets (vooral voor vervanging mobiel en laptop)
Vakantie (en leuke dingen als dagjes uit)
Huis en onderhoud (en dus de tuin)
Studie M
Studie J (bewust op onze naam de spaarrekeningen ipv op hun eigen naam. zo zijn wij ook nog steeds "baas" over het geld aangezien wij het voor ze sparen wil ik het ze niet zomaar geven om op te maken aan wat ze willen.. daar hebben ze zakgeld en verjaardagsgeld etc voor. dit geld kan later in overleg uitgegegeven worden voor bijv studie, rijbewijs of iets anders wat ze heel belangrijk vinden ;) maar in overleg!!!)

Auto (onderhoud of later een andere auto)

Netto hebben we niet zo heel veel gespaard in die 5 maanden, maar aan de andere kant ook veel grote kosten gehad zoals een bakfiets, de tuin laten doen (2000 tegels en 1250 leggen.. en wat kleine kosten)
De gemeentelijk heffingen/belastingen zijn ook van de huis/tuin rekening gegaan (ruim 1000) we zijn een weekend weggeweest naar slagharen toen we 10 jr samen waren en ik heb flinke tandartsrekeningen gehad.. (700))

Dus dat het saldo uberhaupt gegroeid is, is erg fijn! (de saldogroei van de kinderrekeningen neem ik niet mee bij ons spaarsaldo, dit zijn kwartaalstortingen in de maand dat de kinderbijslag gestort wordt en zijn vaste bedragen)

Conclusie : ik vind het een fijn systeem maar stiekem kom ik gewoon nog doelspaarrekeningen te kort.. je kan er bij de ing "maar" 10 aanmaken (maar misschien dat ik ooit eens dingen omgooi en voor de kinderen bij moneyou ga sparen oid, daar hebben we ook al een rekening lopen dus daar 2 rekeningen maken voor de kinderen is ook zo gedaan en dan kunnenw e die 2 doelspaarrekeningen van de ing weer voor wat anders gebruiken :p ) zo blijf je wat goochelen en proberen soms. hoe eng ik het ook vind om aan iets te beginnen waarvan ik weet dat t nog gaat veranderen... (ik bedenk liever van te voren hoe ik het wil hebben en voer het ook zo uit ipv aanpassen etc.. )

1 opmerking:

 1. Leuk om je blog te lezen. Ik ben zelf ook bewust bezig met mijn eigen financiƫle planning. Ik vind het leuk en maak bewuste financiƫle keuzes. Mijn vrouw vindt het niks en vindt dat we te weinig uitgeven, maar wil nergens op bezuinigen. sparen laat ze aan mij over.

  Ik vind een potjessysteem heel handig. Het maakt je bewust waar je je geld aan uit geeft en of je er meer of minder aan uitgeeft dan dat je denkt misschien.

  Persoonlijk denk ik, dat je niet teveel potjes moet hebben omdat je dan wel het overzicht verliest en teveel boekingen over en weer moet doen.

  Ik heb zelf beleggingen voor de lange termijn en 2 spaarrekeningen gekoppeld aan de betaalrekening waar ik a la minute bij en af kan boeken. 1 gebruik ik om mijn betaalrekeningsniveau niet te hoog te houden. De tweede gebruik ik om geld naar te storten, zodra ik weet dat ik een bedrag moet betalen op een later tijdstip (bijv. over 2 weken). De tweede beschouw ik dus al als uitgegeven geld, terwijl het nog wel op mijn spaarrekening staat.

  Daarnaast heb ik nog 3 spaarrekeningen: 1 buffer algemeen (voor telefoon, kapotte wasmachine, tv, etc.) 2 auto sparen en 3 eigen risico ziektekosten, jaarbetalingen en andere voorzieningen (bijv. voor de werkweek van mijn dochter waar ieder jaar geld voor gereserveerd is of een korte vakantie die je over 4 maand gepland hebt). In een excelsheet hou ik boekingen bij, maar vooral ook voor welke reserveringen geld in een bepaald potje zit. Dat wijzigt wel in de loop van de tijd zo nu en dan.

  BeantwoordenVerwijderen

rustige week

Extra uitgaven deze week waren Een hoesje voor dochters nieuwe tablet, via wish 7,80 een broek voor dochter in de sale. keek voor mezelf...