Gastouderopvang

Hoe bekend is gastouderopvang ? welke vragen zijn erover van ouders?
Wat is algemeen bekend, duidelijk en wat eigenlijk niet ??

wat korte info in het algemeen..

Gastouderopvang is kleinschalige professionele kinderopvang vanuit het huis van de gastouder of het gezin thuis (geen gastouder aan huis of nanny).

Ouders betalen een uurprijs per kind per uur en een vast bedrag aan het gastouderbureau. Het gastouderbureau heeft onder andere een kassiersfunctie (zij zorgen voor de facturen, jaaroverzicht, overboeken van het geld naar de gastouder etc) bieden gastouders scholing en controleren jaarlijks de woning en evalueren jaarlijks hoe het gaat.

Gastouders zijn altijd zelfstandigen! Zij dragen het risico als een ouder niet betaalt, maar bepalen dus ook eigen regels! Het lijkt soms alsof gastouders in dienst zijn van een gastouderbureau, dat is dus niet zo! We werken niet in loondienst. Als we niet werken (ziek, vakantie, etc) verdient een gastouder dus niets.

Een gastouder mag maximaal 6 kinderen tegelijkertijd opvangen, eigen kinderen tot 10 jaar tellen mee, opvangkinderen tot 13 jaar. Dit kan met flexibele opvang dus aardig puzzelen zijn en de gastouder loopt hierdoor meestal ook veel inkomsten mis. Veel gastouders bieden dus geen of maar 1 plekje flexibele opvang aan. De meeste gastouders hebben om meerdere redenen liever kindjes die op vaste dagen en tijden komen: niet alleen financieel fijner, maar ook voor de groep zelf geeft dat meer rust en duidelijkheid.
Er geld ook nog een maximum per leeftijd. maximaal 2 tot 0 jaar, maximaal 4 kinderen tot 2 jaar. maximaal 5 kinderen tot 4 jaar en maximaal 6 kinderen in totaal als er dus minstens 1 4 jaar of ouder is. Geef bij het zoeken naar een gastouder dus duidelijk aan om welke leeftijd het gaat!

De gemiddelde uurprijs ligt tussen de 5 en 6,50 per uur per kind. Kinderopvangtoeslag is mogelijk tot 5,91 in 2018. Bovenop de uurprijs van de gastouder komt dus nog het maandbedrag (of soms ook een bedrag per uur) van het gastouderbureau. hou hier rekening mee! (maar vergeet ook de gastouder niet.. het uurtarief is voor de gastouder bruto.. daar moet alles van betaald worden.. de boodschappen, knutselmateriaal, uitstapjes, maar ook de belasting en een buffer voor vakantie en ziekte... )

Zoek altijd een gastouder waar je een klik mee hebt! iedere gastouder werkt op haar eigen manier! Bij de 1 draait je kind mee in het gezin dus mee naar school, mee boodschappen doen, wordt er onder werktijd ook wel een wasje gedaan etc, heel huiselijk. Bij een ander is het meer een kinderdagverblijf waar veel aan ontwikkeling gedaan wordt, veel activiteiten aangeboden etc. En alle opties ertussenin ;) (want ook een huiselijke gastouder kan veel aan ontwikkeling doen uiteraard!! ) sommige gastouders werken met een VVE programma zoals KIKI of BOBBI.
Sommige gastouders werken samen met andere gastouders in de omgeving en bouwen daarmee soms een vangnet op voor vakantie of ziekte bijvoorbeeld.

Kijk dus altijd rond welke gastouder plaats heeft en bij je past. Probeer zelf met een duidelijke opvangvraag te komen (dagen/tijden, vast of flexibel, wensen qua eten, slapen, geloof, activiteiten) en kijk of dat bij elkaar past of niet.

Hoe duidelijk is het voor anderen wat een gastouder doet ? Daar ben ik heel nieuwsgierig naar ?! Welke dingen wist je al of zijn compleet nieuw ? Zijn er nog andere vragen over gastouders ??

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

rustige week

Extra uitgaven deze week waren Een hoesje voor dochters nieuwe tablet, via wish 7,80 een broek voor dochter in de sale. keek voor mezelf...