Spaargeld voor de kinderen

Deze week was ik bezig met het spaargeld overboeken van onze eigen bank ING naar onze spaarrekening bij MoneYou. Dit omdat de rente daar 8x hoger is.. 0,05 bij de ING en 0,40 bij MoneYou (al zal dat ook nog wel verder dalen ben ik bang). best even een klusje aangezien we maar 2000 per dag mogen overboeken met internetbankieren ;) dus elke dag 1000 per kind 


De rente op de kinderrekeningen is veel hoger bij ING, maar wij willen bewust geen rekeningen op naam van de kinderen. In ieder geval niet ONS spaargeld daarop... 
Wij sparen voor de kinderen om zelf te kunnen bepalen waar we een steentje bijdragen later, niet om het als gift te geven en te zien hoe ze het over de balk smijten eventueel. Niet dat ik ze niet vertrouw of ze niet wil leren met geld om te gaan.. Daar ben ik helemaal voor en daarom krijgen ze zakgeld (vanaf 6 jaar dus de jongste vanaf juli dit jaar) en houden ze zelf hun verjaardagsgeld etc. Ik bemoei me weinig met waar ze het aan uitgeven ook al vind ik het onzin om nog meer playmobile te kopen terwijl ze een kamer vol hebben ;)

Maar als het gaat om beslissingen later, financieel.. rijles, studie, huis kopen/huren/inrichten.. daar sparen we nu voor. Maar wij zien het echt als ons geld om dingen voor de kinderen te betalen of een deel als gift te geven oid. Wij zien het niet als hun spaargeld. Om die reden hebben we vorig jaar al het geld van de kinderrekeningen afgehaald om het onder onze eigen naam te sparen. het is ons geld wat we erop storten dus zijn we van mening dat we daar ook zeggenschap over willen houden. 
We kunnen later dan een deel schenken of bijv wat meer zak/kleedgeld geven om ze te leren omgaan met geld oid. 

De rekeningen hebben wel hun naam (zegmaar als spaardoel naam) en we komen er verder ook niet aan. het is wel echt bedoelt voor later om grote dingen mee te financieren oid. wat precies beslissen we dan wel, afhankelijk van wat er op hun pad komt. 

Wij sparen trouwens net iets minder dan de kinderbijslag. afgerond naar beneden. dus voor jongste 150 per kwartaal (als zijn bedrag hoger is volgend jaar omdat hij dan 6 is, wordt het spaarbedrag dus gelijk aan zn zus) en 200 voor de oudste, zij is 8 dus meer kbs. 

Benieuwd hoe anderen dat regelen ? ik lees meestal over spaarrekeningen op naam van het kind ?
hoeveel sparen julle en op wiens naam ?

1 opmerking:

  1. Wij sparen op onze naam, om dezelfde reden als jullie. Wij sparen de volledige kinderbijslag. Gelukkig nog niet aan hoeven komen, maar als het een uitgave voor de kinderen is mag dat wel. Hierbij denken we aan een nieuw bed of andere fiets o.i.d.

    BeantwoordenVerwijderen

rustige week

Extra uitgaven deze week waren Een hoesje voor dochters nieuwe tablet, via wish 7,80 een broek voor dochter in de sale. keek voor mezelf...